Noile recomandări UE pentru screening în cancerul colorectal

  • Oncologie



În urmă cu un an, Comisia Europeană recomanda îmbunătățirea programelor de screening pentru cancerul de sân, col uterin și colorectal, concomitent cu includerea în screeningul oncologic a trei noi localizări – cancerul de prostată, pulmonar și gastric. În baza acestei recomandări, informată de raportul nr. 10 SAPEA, pe 9 decembrie 2022, Consiliul Uniunii Europene și-a actualizat recomandările privind screening-ul, înlocuind recomandările în vigoare, din 2003 – acțiune aflată în concordanță cu obiectivele Planului European de Luptă împotriva Cancerului. Actualizarea recomandărilor s-a realizat în urma consultării publice a Comisiei Europene cu statele membre (cetățeni și organizații) care au furnizat informații despre situația actuală a screening-ului oncologic la nivel național. Din România, doar Centrul pentru Inovație în Medicină și-a trimis opinia.

Noile recomandări ale Uniunii Europene cu privire la cancerul colorectal prevăd triajul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani prin testul imunochimic fecal (FIT) pentru selectarea celor care necesită investigații ulterioare prin endoscopie sau colonoscopie.

abonare

La fel ca în cazul cancerului de sân și de col uterin, majoritatea țărilor din Uniunea Europeană deja au programe de screening pentru cancerul colorectal. Conform raportului nr. 10 SAPEA, până în anul 2016, 20 de țări UE aveau în desfășurare un anumit nivel de screening pentru cancerul colorectal, cuprinzând aproximativ 72% din populația eligibilă, cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani. EU Cancer Screening Scheme, componentă a Planului European de Luptă împotriva Cancerului, are ca obiectiv asigurarea accesului la screeningul pentru cancerul de sân, de col uterin și colorectal pentru 90% din populația eligibilă a Uniunii Europene, până în anul 2025.

Noile recomandări UE pentru screening în cancerul colorectal

Îmbunătățirea programelor de screening și identificarea timpurie a persoanelor la risc de cancer colorectal sau care se află deja în stadii incipiente ale bolii, au un impact major asupra prognosticului acestora. 90% din persoanele diagnosticate în stadiul 1 supraviețuiesc la 5 ani, în timp ce un diagnostic în stadiul final reduce șansele de supraviețuire până la 10%. În absența screening-ului, aproximativ 13% din cazuri sunt diagnosticate devreme, în timp ce un sfert sunt depistate în stadiul 4.

Recomandarea UE de a folosi testarea imunochimică a materiilor fecale (FIT) în rândul persoanelor cu vârsta de 50-74 de ani, pentru a le putea ghida mai departe către alte examinări dacă este nevoie, ia în calcul avantajele metodei FIT în comparație cu metoda gFOBT (the guaiac faecal occult blood test) și colonoscopia/sigmoidoscopia. Testul FIT are o acuratețe superioară qFOBT, cel din urmă având o rată crescută de rezultate fals pozitive și necesitând o cantitate mai mare de probe. Deși colonoscopia are cea mai mare precizie, necesită echipament costisitor, personal specializat și nici nu este ușor acceptată de participanți.

Cancerul colorectal este al treilea cel mai comun tip de cancer la bărbați și al doilea în rândul femeilor, anual fiind diagnosticate 12,7% persoane și înregistrate 12,4% decese pe teritoriul Uniunii Europene. Povara economică a cancerului colorectal la nivelul UE se ridică la 19 miliarde de euro în fiecare an.


Accesează Centrul de informații privind noile recomandări UE pentru screening în cancer de pe Raportuldegardă.ro


Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a discutat în cadrul emisiunii Știința360, la Radio România Cultural, despre noile recomandări ale Uniunii Europene pentru screening în cancerul colorectal:

Citește și: